דף הבית / מאמרים / אילוף וחינוך גורים
אילוף וחינוך גורים
גור כלבים חדש בבית מביא איתו המון כיף, שמחה צחוק ו…הרבה התעסקות.
בכדי לא להגיע למצב של תסכול רצוי להכין את הבית ואת המשפחה לקבלת הגור בצורה נכונה עבורנו ועבורו.
1.מקום בבית: בדיוק כמו שלכל אחד מאתנו יש בבית את המיטה שלו, חפצים משלו ומקום שבו הוא יכול להירגע (לרובנו בכל אופן), גם לכלב חשוב שיהיה מקום משל עצמו.
במקום זה צריכים להיות:
- מיטה\כרית\שמיכה\שטיח – משהו נעים לישון עליו.
- כלי למים (פרופורציונלי לגודל הכלב). חשוב להקפיד שלגור תמיד תהיה גישה למים, ושהמים נקיים.
- כלי לאוכל.
המיקום בבית חשוב גם כן. מומלץ למקם את הכלב במקום שהוא לא מרכזי ולא מבודד. לדוגמא: ליד הטלוויזיה – מרכזי מדי. במרתף – מבודד מדי.
הגור צריך להרגיש חלק מהמשפחה, יחד עם זאת חשוב שיוכל להירגע במקום משלו כשהוא רוצה.
חשוב להסביר לילדים שכשהגור נמצא במקום שלו, והוא רגוע או ישן אין להפריע לו. בבתים עם ילדים והרבה התרחשות, חשוב לתת גם לגור את האופציה להירגע קצת לבד…
2. מזון: סוג המזון תלוי בבחירה שלכם. חשוב מאוד להקפיד את הגור להאכיל במזון שמיועד לגורים! בגזעים קטנים ובינוניים עד גיל שנה, גזעים גדולים עד גיל שנה וכמה חודשים – בהתאם לגזע.
כל עוד הגור גדל, העצמות ממשיכות לגדול ולהתארך ולכן חשוב לא להאכיל יותר מדי כדי לא ליצור עומס על העצמות.
כמות הארוחות משתנה בהתאם לגיל, בהתחלה שלוש ארבע ארוחות ליום ואז יורדים בהדרגה לאחת עד לשתי ארוחות ביום.
חשוב לתת מנות קצובות ולא להשאיר מזון ללא הגבלה. כך תוכלו לעקוב אחרי התיאבון של הגור ולאתר בקלות בעיות בריאותיות במקרה שיופיעו.
3. וטרינרים ובריאות: גורים, כמו תינוקות פגיעים ורגישים יותר למחלות ולכן חשוב להקפיד לתת להם את הטיפול הנדרש בזמן – חיסוני משושה טיפול נגד תולעים ובגיל שלושה חודשים חיסון נגד כלבת.
חשוב לשים לב שהגור לא אוכל צואה של חיות אחרות או לכלוך ולא נחשף לאזורים נגועי מחלות.
בזמן הביקור אצל הוטרינר חשוב ליצור חוויה חיובית אצל הגור. לרוב הוטרינרים יש צ'ופרים לכלבים שניתנים כפרס אחרי הזריקה. חשוב להיות רגוע בזמן הביקור (מי שמפחד ממחטים יכול לצאת מהחדר בזמן הזריקות).
את הוטרינר פוגשים לפחות פעם בשנה ולכן חשוב שהגור יסמן את המקום בתור מקום שבו מקבלים פרסים ולא בתור מקום מפחיד.
4. אילוף וחינוך כלבים לצרכים: מה שהכי חשוב לזכור כאשר ניגשים לנושא הצרכים אצל גורים – יהיו פספוסים והמון.
גור בן חודש וחצי או חודשיים לא מסוגל להתאפק יותר משעתיים שלוש וגם לא ממש מעוניין להתאפק. יש פיפי – מוציאים.
ככל שהגור גדל, יכולת ההתאפקות שלו מתארכת וכך גם הרצון לעשות צרכים הרחק מהיכן שהוא ישן ואוכל.
לפני שמטפלים בבעיית הצרכים צריך להבין מה המשמעות של הנושא מבחינת הגור.
כשהגור נמצא עם אמו ועם אחיו לשגר, האם אחראית על פינוי הצואה בדיוק כמו אצל הזאבים בטבע. כשהגורים גדלים (הזאבים) ומתחילים לזוז ולחקור את סביבתם הם מתפנים בקרבת המערה, ורק בשלב מאוחר יותר מחפשים מקום רחוק להתפנות בו.
הדחף לעשות צרכים הרחק מסביבת מגוריהם הוא הישרדותי. חשוב לזכור שלמרות שהכלבים שלנו מונעים מיצרים דומים לאלה של אבותיהם הזאבים, הכלב הביתי אינו עסוק בהישרדות, ולכן הרגליו משתנים מאד בהתאם לכלב.
איך זה קשור אלינו?
כשאנחנו מכניסים הביתה גור בן חודש וחצי – חודשיים, צריך לקחת בחשבון שהוא מתפנה ברגע שהוא רוצה. ועל כן חשוב להכין לו מצע מתאים לעניין (עיתונים בד"כ), וכמובן לקחת בחשבון פספוסים – לגלגל שטיחים, לא להשאיר בגדים זרוקים וכו'…
הדרך הטובה ביותר לחינוך בגילאים אלה נעשית ע"י תיחום הגור במקום משלו ע"י גדר גורים כאשר בתוך הגדר נמצאת המיטה שלו, כלי האוכל והשתייה. שטח הגדר צריך להיות מרופד בעיתונים שיוחלפו בהתאם לצורך.
בהדרגה מלמדים את הגור לעשות את צרכיו בחוץ, ובמקביל מצמצמים את שטחי העיתונים.
ישנם זמנים שבהם ניתן לצפות את הצורך של הגור להתרוקן – אחרי אוכל, שתייה, משחק, כשהוא מתעורר… בזמנים אלה ניקח את הגור החוצה (כמובן לא למקום רחוק ובהשגחה מלאה) ניתן לו לרחרח את הסביבה ואם הוא מתרוקן נחזק אותו (כלב טוב, מי גאון של אבא\אמא, כל הכבוד וכדומה).
חשוב לתת לכלב כמה שיותר הזדמנויות להתרוקן בחוץ. כמובן שזה לא אומר שהוא לא יעשה בבית אבל בבית הוא לא יקבל חיזוק.
כשתופסים את הכלב מתרוקן בבית אין סיבה לצעוק, הרימו את הגור וקחו אותו החוצה, פעולת ההרמה עוצרת את הסוגרים באופן זמני.
אם הגור פספס ולא ראיתם את זה קורה אין סיבה להעניש אותו, הוא לא יכול לקשר את הפעולה שהוא עשה לפני כמה דקות לכעס העכשווי שלכם. מבחינתו אתם סתם צועקים.
חשוב לגשת לתהליך בסבלנות, נכון, זה לוקח זמן ואנרגיות, אבל זה חלק מהעניין. עם הזמן כשהגור גדל הוא ילמד להתאפק יותר זמן, אתם תכירו את הצרכים שלו ותדעו לצפות מתי צריך להוציא אותו וכך תוכלו למנוע פספוסים.
5. משחקי גורים ונשכנות: אצל גורים משחק הינו חלק משמעותי בהתפתחות תקינה. דרך משחק עם אחיהם לשגר, הגורים קובעים מעמד, לומדים מיומנויות ציד, עבודת צוות וריסון (או עיכוב) נשיכה.
כשהגור מופרד מהשגר הוא ממשיך לשחק וללמוד. דרך משחק נכון אפשר ללמד גור צעיר כמעט הכל, לשבת, לשכב, ללכת למקום, להתגלגל…
משחק לא נכון עלול לגרום לבעיות נשכנות ואפילו תוקפנות!
אם הגור שלכם אוהב לשחק עם כדור או חבל משיכה תוכלו ללמד אותו לשבת לפני שזורקים לו או נותנים לו את המשחק. פעולת הזריקה וההחזרה תחזק את הקשר ביניכם ותגרום לגור ללמוד לשמור אתכם על קשר עין.
הרבה גורים לא מתעניינים במשחקים שמגיעים מהחנות ומחליטים שמכנסיים ושרוכי נעליים הם משחקים יותר אטרקטיביים. חשוב מאוד ללמד את הגור כבר מההתחלה לא לרדוף אחרי דיירי הבית ולנסות לתפוס בגדים.
מה עושים כדי למנוע נשיכות ורדיפה אחרי הילדים?
הצעד הראשון הוא מניעתי. לפני שאנחנו אומרים לגור מה לא לעשות כדאי מאוד להראות לו מה כן. אפשרו לגור הרבה זמן משחק אתכם, כשהגור משחק לבד עם צעצוע הוא לא לומד איך לתקשר אתכם, הוא רק מוציא אנרגיה. דרך המשחק הגור לומד תקשורת ולכן חשוב שהמשחק יתחיל מיוזמתכם וייפסק כשאתם אומרים.
חשוב למצוא את המשחק המתאים לכל גור. אם זה חבל משיכה, כדור או בקבוק ריק חשוב שיהיה לגור עניין במשחק.
בזמנים שהילדים מתרוצצים בבית (חוזרים מבית הספר, מתארגנים בבוקר) רצוי להשאיר את הגור במקום התחום שלו כדי שלא ירדוף אחריהם.
אחרי טיול או משחק כשהגור עייף כדאי לאפשר לו להיות עם כולם בסלון או בחדר הילדים. כך הוא ילמד כבר מההתחלה איזה התנהגות מצופה ממנו בבית.
כשהגור נושך מומלץ לעשות "דרמה גדולה" (איייייייייייייייי) ולהפנות לו את הגב, כשהגור מלקק את היד צריך ללטף ולשבח אותו. יש גורים שדרמות לא משפיעות עליהם, אם יש לכם גור כזה בבית כדאי ללמד אותו "שב" ו"עזוב" כמה שיותר מוקדם.
כמו כן חשוב להרגיל את הגור למגע, לבדוק לו את הרגליים ואת האזניים, ללטף אותו בכל הגוף, פעולה זו תקל עליכם בעתיד.
ולסיכום…. גור בריא הוא גור שובב, אל תצפו ממנו לשבת יפה ולחכות להוראות, תהנו מהשובבות שלו ושחקו איתו כמה שיותר.
חשוב לזכור גם ברגעי התסכול – כלבים מאוד רגישים אלינו ולטון הדיבור שלנו, דברו תמיד בטון רגוע והשתדלו לא לצעוק, הצעקות מעבירות לגור תחושה של היסטריה, במקום תחושת הביטחון שניתנת על ידי טונציה רגועה ונעימה.
זכרו: גור שמקבל חינוך נכון גדל להיות כלב מאוזן ורגוע.
היו סבלניים….בהצלחה!
צור קשר
מאמרים אחרונים
-
מה כדאי לנו ללמוד מהאירופאים?
בכל מה שקשור לגידול אילוף וחינוך כלבים אפשר להג... -
הצד הרגשי של אילוף כלבים
בהרבה מאמרים שעוסקים בתחום הכלבים תמצאו את המשפ... -
בעיות צרכים אצל כלבים בוגרים
חינוך צרכים נעשה בדרך כלל בגורות ומסתיים בסביבו...